Inomhusbelysning, olika sorters modeller av lampor

Inomhusbelysning

Golvlampa, skrivbordslampa, bordslampa, fönsterlampa, taklampa, spotlight – det är bara några av alla sorters inomhusbelysning som finns att välja på idag. De finns också i olika storlekar och modeller, material och utseenden. Genom att ta hänsyn till övrig möblering och inredning kan det bli enklare att välja vilken lampmodell som passar bäst in. Om du till exempel har ett ganska sparsmakat hem kan en stor och klotformad taklampa vara riktigt snygg, medan en mer diskret taklampa kan passa bättre in i rum som redan är fulla med färger och inredningsdetaljer.

Vilket sorts ljus väljer du?

Själva ljuset är för det mesta den viktigaste delen i vår inomhusbelysning, och även här finns det många varianter att välja mellan. Vissa lampor och glödlampor ger ifrån sig starka ljus, vilket till exempel gör sig bra i kök och badrum. Andra lampor och glödlampor ger ifrån sig ett mildare och mer dämpat ljus. Dessa fungerar exempelvis bra som fönsterlampor och bordslampor för att skapa en mysig stämning i ett rum. För mycket belysning av samma sorts ljus kan skapa en motsatt effekt än vad vi önskar, så glöm inte bort att blanda ljustyper för bästa resultat.

Tänk på installationen av belysningen

Att installera din inomhusbelysning är för det mesta relativt enkelt, men alla hem ser olika ut. Kontrollera om du till exempel behöver dra extra sladdar och hur du i så fall ska göra det på smidigast och snyggast sätt. Att lokalisera de olika kontaktuttagen är med andra ord ett bra förstasteg. Du kan också välja att köpa till extra grenuttag för att slippa dra för många sladdar. De flesta av oss har ogärna många och synliga sladdar i rummen, vilket ger ett rörigt intryck, så att tänka på det när du väljer placeringen av lamporna, det är minst lika viktigt som att välja form och modell på själva belysningen.

Copyright © 2019 Jonas Sjöstedt