Olika sorters köksfläktar för olika hem

köksfläktar

Är du i behov av en ny köksfläkt till hemmet? Idag finns det en mängd olika sorters köksfläktar på marknaden, med olika design, funktion och finesser. Vilken du väljer beror på ditt hus, dina behov och preferenser gällande funktionalitet, samt hur ditt kök ser ut. Det beror också på var i köket du vill placera fläkten samt vilken typ av design som du föredrar. En modern och väl fungerande köksfläkt kan dessutom hjälpa till att öka värdet på din bostad.

Kolfilterfläkt och utsugsfläkt

Det stora utbudet av fläktar kan göra det svårt att hitta rätt för just ditt hem. En bra början är att ta reda på vilka olika fläktar som finns idag, för att sedan kunna fatta ett bra beslut. Idag finns det till exempel kolfilterfläktar och utsugsfläktar. Kolfilterfläktar passar i hem där det inte finns en frånluftskanal som du kan ansluta fläkten till. Fläkten drar med andra ord inte ut någon luft. Detta är ett bra alternativ till villor, och dessutom om du vill spara värme. En utsugsfläkt leder bort luften till en speciell utsugskanal. Denna fläkt är både vanlig och bra i enfamiljshus med självdrag.

Vägghängda, frihängda och underhängda fläktar

Förutom olika fläktars funktioner finns det olika modeller som monteras upp på olika sätt i köket. Det finns de som är vägghängda, frihängda och underhängda. Här gäller det alltså att fundera på var i köket fläkten ska monteras, samt hur mycket plats du vill att den ska ta. Har ni spisen på en köksö eller direkt under ett köksskåp? Detta avgör vilken av varianterna som passar bäst. Den frihängda fläkten monteras direkt i taket, den vägghängda på en vägg och den underhängda under exempelvis skåpsluckor. Att hitta rätt i köksfläktsdjungeln är inte alltid det enklaste, och det kräver både tid och eftertanke. Ett tips är att be om fler råd hos ditt närmaste byggvarushus för mer information och expertkunskap.

Copyright © 2019 Jonas Sjöstedt