Taklampor

Taklampor

En taklampa fyller flera funktioner i våra hem. Först och främst är den ofta huvudbelysningen i ett rum, vilket kan sätta stora krav på glödlampan och hur ljuset sprider sig från taklampan. För det andra är det också en lampa om ofta syns väl, och som vi därför vill ska vara snygg och komplettera den övriga inredningen i rummet. I vårt utbud hittar taklampor för alla rum i ditt hem.

Ljuset i taklampor

Olika glödlampor och lågenergilampor ger olika sorters ljus, en del lampor ger ett kallt blått ljus, andra ger ett varmare gulare ljus, men även om du har en lampskärm eller plafond så påverkar det ljuset. Modellen av taklampan kan dessutom sprida olika sorters ljus beroende på dess modell och om den har lampskärm eller inte. En kristallkrona och en spotlight ger ifrån sig helt olika ljus och skapar därmed också olika atmosfärer i ett rum. Om du satsar på en kristallkrona kan exempelvis en golvlampa och en bordslampa vara bra komplement för att få tillräckligt med ljus i rummet. Väljer du däremot en taklampa med spotlights kan de även fungera som punktbelysning, särskilt om du har en dimmer där du kan ställa in ljusstyrkan.

Designen av taklampor

Utformningen och utseendet på en lampa är också viktigt, inte minst vad gäller taklampor som ofta har en central plats i rummet. De är en del av inredningen. Med en kristallkrona skapar du snabbt en exklusiv stämning i rummet, medan en spotlight är mer diskret och inger en sparsmakad och stramare stämning. Om ditt rum i övrigt är sparsmakat på möbler och detaljer kan en stor, kanske klotformad, lampa skapa en häftig stämning i rummet. Varför inte satsa på en snygg accentfärg som gör att den sticker ut lite extra? Hos oss finns det många storlekar, modeller, former och färger att välja mellan!

Att tänka på vid val av taklampa

Att installera en taklampa är oftast ingen svårighet, men det är ändå bra att kontrollera om du ens har rätt uttag för den lampa du tänkt dig. Finns det inget uttag måste du antingen installera ett uttag eller så får du dra sladden över taket och använda ett vägguttag. Men du måste även se till att ditt tak klarar av att hålla din lampa. En kristallkrona kräver oftast en tåligare krok och ett stadigare tak, medan en lätt plafond brukar kunna monteras på de flesta innertak. Har du dessutom ett lägre snedtak bör du välja en modell som inte hänger ner för mycket eftersom den kan upplevas som den är i vägen.

Copyright © 2019 Jonas Sjöstedt