Renovera och kakla köket

kaklat kök

Ett nytt kök står på mångas önskelista. Köksrenovering kan bli till något alldeles underbart, men det är viktigt att undvika fällorna så att du gör ett jobb som både blir funktionellt och snyggt. Att renovera köket är tillsammans med badrumsrenovering ofta den största investeringen många gör i sitt hem. Så det är väl värt att spendera lite tid med att planera renoveringen.

Om du är lite händigt finns det en rad saker som du själv kan göra och sedan kan du leja ut de lite mer komplicerade sakerna. Vissa saker får du dock inte göra själv i köket så lej någon som installerar diskmaskin, golvvärme och allt som har med att dra el och eluttag.

Gör en budget, planera och beställ material

Bestäm din budget först. Hur mycket får köket kosta. Vad prioriterar du? Nya vitvaror, nytt kakel eller ommålning av skåpluckor?

Leta efter inspiration genom att titta i tidningar, besöka leverantörer eller kolla runt på internet. Bestäm, vilken stil du vill ha, innan du börjar leta efter material. Mät hela köket så att du vet vad du utgår ifrån när du börjar leta efter material och inredning.

En del varor kan ha flera veckors leveranstid, så planera inköp i tid innan du sätter igång med att riva ut det gamla köket och bokar hantverkare. Se också till att du har en ritning över elledningar och vattenrör så att du inte av misstag river sönder något.

Vad kan du göra själv?

Att riva ut ett kök är något som många väljer att göra själva för att spara pengar. Låt en elektriker dra nya ledningar och låt en rörmokare sköta om V/A-anslutningar. Att måla och kakla ett kök är dock något som du kan göra själv, som ovanför diskbänken och spisen. Använd ett kakelkryss så att du får ett bra avstånd mellan plattorna. Se till så att du har alla verktyg för du kan behöva skära av kakelplattor med en kakelskärare om deras mått inte går exakt upp till skåpen.

Copyright © 2023 Jonas Sjöstedt